IVICA DAČIĆ: Raskrinkana zavera Zapada za slom Srbije

Pet moćnih zapadnih zemalja do detalja je razradilo plan pritisaka i ucena čiji je krajnji cilj slom Srbije, odnosno potpuna nezavisnost Kosova i odvajanje naše zemlje od Rusije. Na sastanku u Vašingtonu o kom je Srpski telegraf u petak opširno pisao predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije usvojili su čak i dokument pod nazivom “Plan za podršku međunarodne integracije Kosova” (pogledajte okvir), iz kog je sasvim jasno da nam ove države ne misle ništa dobro.

Nimalo slučajno, sastanak Zemalja Kvinte održan je na dan vojne parade u Moskvi, kada su predsedniku Vučiću ukazane specijalne počasti. Osveta Zapada je stigla nekoliko sati kasnije, a neke od detalja ovog paklenog scenarija otkrio je u petak srpski šef diplomatije Ivica Dačić, dok su neki, možda i gori segmenti, brzo procurili iz diplomatskih krugova.

– Pre izrade plana napravljeno je posebno telo, radna grupa za priznavanje i prijem Kosova u međunarodne organizacije. Sastankom je predsedavao zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju SAD Metju Palmer. Dokument je napravljen u saradnji sa Ketrin Bondi, službenicom u odeljenju za Kosovo kancelarije za južnu i centralnu Evropu pri birou Stejt departmenta za evropska i evroazijska pitanja – rekao je u petak Dačić.

Pratite nas i podržite - da se Srpski Glas čuje što više i što dalje:

FRANCUSKI LOBISTI
Srpski šef diplomatije taksativno je nabrojao delove paklene strategije zapadnih sila.

– Kao prioritetni ciljevi u ovoj godini označeni su članstvo Kosova u Interpolu, Svetskoj carinskoj organizaciji, članstvo u Unesku, Savetu Evrope, bilateralna priznanja pojedinih tačno navedenih zemalja, podrška naporima da se jačaju veze Kosova sa Grčkom, Slovačkom i Rumunijom, zemljama koje nisu priznale tu lažnu državu – naveo je Dačić.

Kako je objasnio, prištinske vlasti angažovale su lobističku agenciju iz Francuske koju vodi jedan bivši francuski ministar spoljnih poslova da im pomaže da dobiju što više priznanja.

– U posedu smo dokumenta koji govori kako će koja zemlja glasati i ko će im pomoći za svaku zemlju. Nemačka, Austrija, islamske zemlje… Kako će im pomoći pri glasanju, od Emirata se čak traži da oni plate zemljama koje nemaju para da dođu na konferenciju o članstvu u Interpolu, koja će se održati u Emiratima krajem godine, kako bi glasali za prijem – rekao je Dačić i zaključio da Zapad forsira Prištinu da ne prihvata bilo kakve razgovore, osim o nezavisnosti.

PROVALJENA TAJNA
Prema saznanjima Srpskog telegrafa, srpski ministar inostranih poslova naveo je tek deo onoga što Zapad sprema i što je dogovoreno na sastanku u Vašingtonu, koji je trebalo da ostane tajna, ali su ga provalili prištinski mediji. Prvobitna lista zahteva, pritisaka i ucena dodatno je proširena nakon najave da će saradnja Srbije i Rusije biti proširena, posebno u vojnom aspektu, što je rezultat Vučićeve posete Moskvi.

Reagovanje stručnjaka i analitičara

Željko Cvijanović, urednik Novog standarda
Amerikanci stalno podvlače da neće neposredno da učestvuju u kosovskim pregovorima, što znači da žele da se posao priznavanja obavi u što većoj tišini. Ovim planom je konačno ozvaničena želja Zapada da se Srbija u strogoj tišini udavi. Međutim, kada Vučić dođe u Moskvu i traži od Putina da se založi za Kosovo i kada Putin kaže da hoće, onda se pitanje Kosova podiže kao krupno pitanje svetskog ranga i to Zapad odlično zna.

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije
Plan Stejt departmenta pokazatelj je koliko je strpljenje Zapada na izdisaju i koliko žure da Srbiji zadaju poslednji udarac. Ovo je kruna njihovih decenijskih nastojanja i priprema je završnog udarca koji nestrpljivo čekaju godinama. Priznavanje Kosova je prvi uslov dovršavanja procesa natoizacije Balkana. Ipak, veliki trn u oku im je susret Putina i Vučića u Moskvi jer je jasno naglašeno da Rusi Srbiju smatraju jedinim političkim saveznikom u Evropi.

Marko Nicović, stručnjak za bezbednost
Jedna od tačaka ovog plana je prijem Kosova u Interpol, o čemu će se odlučivati krajem godine na konferenciji u Emiratima. I ja imam saznanja da će Emirati, Kuvajt i zemlje tog područja platiti dolazak siromašnim zemljama srednje i južne Amerike i srednje Azije da na konferenciji glasaju za Kosovo jer statut Interpola predviđa da se računaju samo glasovi prisutnih država. Spremili su za delegacije tih država i novac i basnoslovno vredne poklone. Ukoliko im to prođe, posledice će biti katastrofalne.

Ključne tačke vašingtonskog dokumenta
1. Potpuni suverenitet Kosova i učlanjenje u UN označeni kao prioritet svih prioriteta
2. Pritisak na sve članice EU koje nisu priznale Kosovo
3. Lobiranje u Ujedinjenim nacijama i Savetu bezbednosti da se ukinu ili zatvore za javnost redovne sednice SB o Kosovu
4. Suzbijanje svake inicijative o podeli Kosova
5. Oduzimanje ZSO svih mogućih izvršnih ovlašćenja
6. Prijem Kosova u Interpol, Unesko, Savet Evrope, Svetsku carinsku organizaciju
7. Brutalni pritisci na sve zemlje koje razmišljaju o povlačenju priznanja
8. Sve veće uslovljavanje Srbije u otvaranju poglavlja u pegovorima sa EU
9. Pritisak na susedne zemlje da otvaraju bilateralne sporove sa Srbijom, pre svega oko granice
10. Spinovanje afera protiv Vučića i njegovih najbližih saradnika
11. Veće izdvajanje za NVO korpus koji se protivi vlasti u Srbiji
12. Opstrukcija pregovora u Briselu ukoliko stav Srbije ostane nepopustljiv

Vučić posle sastanka sa Krihbaumom: Građani će moći da se izjasne o Kosovu
Kompromis ne može da bude ispunjavanje svih želja albanske strane, poručio je u petak predsednik Aleksandar Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom odbora Bundestaga za evropske poslove Ginterom Krihbaumom.

Nemac, kojeg u toj zemlji nazivaju i specijalcem Angele Merkel jer je čovek od njenog najvećeg poverenja, u Beogradu se sastao sa najvišim zvaničnicima Srbije, a najduži razgovor imao je upravo sa Vučićem.

– Kosovo i Metohija, to je bila ključna tema razgovora, Krihbaumu sam ukazao da je Srbija ispunila sve obaveze sporazuma iz Brisela, a Priština nije onu jednu koju je preuzela – naveo je Vučić i dodao da će “građani Srbije imati priliku da se izraze o onome što budemo mislili da je racionalno i kompromisno rešenje”.

S druge strane, nemački političar je rekao da je s Vučićem imao konstruktivan razgovor, da su odnosi Srbije i Nemačke veoma bliski i ispunjeni poverenjem, što se vidi po činjenici da je Vučić ove godine imao više susreta s Angelom Merkel.

– Nerešene konflikte ne možemo da uvezemo. Kipar je bio primer i to ne želimo da se ponovi – izjavio je Krihbaum.

On je poručio i da je put Srbije u EU još dalek i da na njemu Srbija nije sama, već da ima podršku Nemačke.

 

Izvor: republika.rs

BONUS VIDEO

NATO agresija

2 Comments on “IVICA DAČIĆ: Raskrinkana zavera Zapada za slom Srbije”

Comments are closed.